Mungra Medisch Centrum | Annastraat #35 | Tel.: (597) 231241 | Fax: (597) 232325 | E-mail: info@szn.sr

    Welcome to MMC

Algemene informatie mbt Covid -19

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Suriname, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Wie zijn kwetsbare groepen?

Mensen van 70 jaar en ouder en mensen die op basis van onderliggend lijden in aanmerking komen voor griepvaccinatie. Het gaat om volwassenen (ouder dan 18 jaar) met:

• afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;

• chronische hartaandoeningen;

• diabetes mellitus;

• ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;

• verminderde weerstand tegen infecties:

o door medicatie voor auto-immuunziekten,

o na orgaantransplantatie,

o bij hematologische aandoeningen,

o bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is,

o bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten;


Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

• Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Beperk contact met andere mensen.

• Als je geen klachten hebt, werk zoveel mogelijk thuis of probeer je werktijden te verspreiden.

• Zorg voor goede hygiënemaatregelen:

o Was je handen regelmatig met water en zeep

o Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog

o Gebruik papieren zakdoekjes

o Geen handen schudden



Heeft het zin om een mondkapje te dragen om je te beschermen tegen COVID-19?

Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid.



Word je minder besmettelijk als je je neus en keel desinfecteert met een desinfecterende oplossing?

Nee, deze vorm van schoonmaken wordt niet gebruikt om besmetting te voorkomen of voor de behandeling van een coronavirusinfectie. Het virus kan in de neus en/of keel aanwezig zijn. Het apart schoonmaken van keel of neus heeft daarom geen effect. Het inbrengen van desinfecterende oplossing in de neus kan schade aan de slijmvliezen geven. Hiermee kan de kans op besmetting met bacteriën groter worden of zou het zelfs de verspreiding van het coronavirus kunnen versterken. Wel kan je besmetting naar anderen toe voorkomen door goed je handen te wassen, te hoesten en te niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken.



Kun je besmet raken met het coronavirus via producten of het aanraken van oppervlakten? (bijvoorbeeld deurklink, pinautomaat, leuning, geld, etc.)

Het coronavirus verspreidt zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kan het virus niet goed overleven. De kans dat je besmet raakt via het aanraken van producten of oppervlakten is erg klein. Neem de maatregelen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken en was regelmatig je handen.