Drs. L. Mungra Streekziekenhuis Nickerie | Annastraat #35 | Tel.: (597) 231241 | Fax: (597) 232325 | E-mail: info@szn.sr

Gezondheid Tips

Wat is Gezondheid?
Gezondheid is meer dan gewoon niet ziek zijn.

Wanneer ontstaat overgewicht?
Overgewicht ontstaat wanneer het lichaam gedurende langere tijd meer energie binnenkrijgt dan het verbruikt en wanneer het teveel aan energie wordt opgeslagen als lichaamsvet. Overgewicht vergroot het risico op onder meer diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, bepaalde vormen van kanker, galstenen en gewrichtsaandoeningen.

Koffie afgeraden tijdens zwangerschap
De zwangere vrouwen worden afgeraden om meer dan twee koppen koffie per dag te drinken om het risico op een te laag geboortegewicht te verminderen. De maximale caffeine-inname zou lager dan 200 mg per dag moeten liggen. Ook andere producten die caffeine bevatten (zoals chocolade, thee, cola, enz. ) moeten daarbij meegeteld worden.

Snel eten verhoogt kans op zwaarlijvigheid
Volgens onderzoekers van de universiteit van Osaka, Japan, verhoogt snel eten de kans op zwaarlijvigheid. Mannen die snel eten hebben meer dan 1,5 keer meer kans op zwaarlijvigheid dan de trage eters. Bij vrouwen verdubbelt de kans op zwaarlijvigheid bij de snelle eetsters. Wanneer zij bovendien eten tot ze verzadigd zijn, verdrievoudigt de kans op zwaarlijvigheid. Mogelijk verstoort snel eten de verzadigingssignalen van het lichaam, waardoor men meer eet dan wanneer men traag eet.

Praktische tips bij het winkelen
  • Koop de gekoelde waren pas op het laatst aan;
  • Gebruik een thermische zak niet enkel voor diepvriesproducten, maar eveneens voor gekoelde levensmiddelen;
  • Plaats na het winkelen de gekoeld te bewaren levensmiddelen zo snel mogelijk in de koelkast.

Voedingstip bij warm weer
Bij warm weer moet je meer drinken dan je dorst hebt. Drink ten minste anderhalve liter, bij voorkeur water. Drink regelmatig tussendoor. Beperk alcoholbevattende en suikerrijke dranken.

Ook vette vis is gezond
Vis is gezond en dat geldt ook voor vette vissoorten. Twee porties vette vis per week kan de sterfte aan hart- en vaatziekten met 20 tot 30 procent verminderen. Regelmatige viseters hebben minder kans op een hartstilstand en mogelijk ook op dementie. Vis heeft nog meer voordelen. Zwangere vrouwen die minstens een keer per week vis eten, hebben minder risico op een vroeggeboorte en baby’s met een laag geboortegewicht. Visvetten zijn ten slotte cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenfuncties.

Groenten en fruit: hoe vers is vers?
Idealiter zouden groenten en fruit rechtstreeks van het veld of de boom op ons bord moeten komen. Ultra vers. In de realiteit gaat het er echter meestal anders aan toe. Vaak moeten groenten en fruit een lange weg afleggen van producent tot consument. Boodschappen doen wordt door velen als tijdrovend beschouwd. Een eenmalig bezoek aan de supermarkt moet vaak volstaan om het gezin voor de rest van de week van het nodige proviand te voorzien. Dit betekent dat groenten en fruit gedurende enkele dagen moeten worden bewaard en dat gaat onvermijdelijk gepaard met verlies aan kwaliteit en vitaminen. Let daarom op de versheid van de producten bij aankoop.